https://teacherhead.com/2019/07/14/designing-curriculum-values-quality-preferences-and-sofa-theory/

Den engelska skolinspektionen meddelade 2019 att man fortsättningsvis kommer att kontrollera hur väl en skola följer sitt “curriculum”, vilket väl närmast kan översättas med det svenska ”lokal kursplan” och ”lokal arbetsplan”, dvs. detaljerna i innehåll för undervisningen och i viss mån ämnesområden och organisation. Och då måste det givetvis finnas något att utgå ifrån …

Inledning:

”Har du någonsin köpt en soffa? Det kan vara en komplicerad process. Det kan vara möjligt att skriva ned en lista över kvaliteter du vill ha: bekvämt, modernt utseende, ”väldesignat”, robust, ”högkvalitativt” material, en färgkoordinering med vardagsrummet, ”snyggt”, ”bra värde” . Naturligtvis förutsätter allt detta att det grundläggande kriteriet att ”vara en soffa” kommer att uppfyllas.
Problemet är att många potentiella soffor skulle passa den idealiserade beskrivningen och i vilket fall är det här målbeskrivningen för din soffa meningslös tills du kan hitta en verklig faktisk soffa som uppfyller kriterierna. I själva verket är det ofta mycket mer produktivt att leta och se vad som finns där ute. Det finns fler soffor i världen än jag kan föreställa mig eller som jag någonsin sett. Min egen ”blank sheet” -designfunktion för soffor är dålig – men jag vet vad jag tycker om när jag ser den. Om du ger mig ett urval av soffor att välja mellan, tycker jag att jag har några ganska starka preferenser; vissa utesluter jag omedelbart och andra jag vill testa. Du måste sitta i soffan för att känna till några av dess egenskaper och då börjar du väga mellan konkurrerande val. Kanske är den snyggare soffan faktiskt mycket mindre bekväm än den mer funktionella designen. Kvaliteten mellan pris och kvalitet är kanske den avgörande faktorn. Kanske det moderna kontors-chic utseendet jag föredrar i utställningsrummet är inte riktigt lämpligt i samband med det specifika vardagsrummet där den kommer att användas …”

EDC20CFF-B4C4-4B8B-833F-4B6B6899D1D1

En kommentar ..