https://www.phonicsforpupilswithspecialeducationalneeds.com/post/my-journey-to-reading-and-i-don-t-mean-via-basingstoke

Inledning:

”Innan Covid-tiden, när jag tränade folk ”face-to-face”, brukade jag oftast fråga dem om de kom ihåg när de lärde sig läsa.  99,99% av dem rapporterade inga som helst minnen av detta och kunde inte beskriva hur det gick till, eller hur de nu kan klara det så galant. Jag blir nog tvungen att gå emot den här trenden, för jag kommer faktiskt ihåg min resa till läsning och den var inte riktigt vad ni kan föreställa er.

Det finns en del ni behöver veta om mig innan ni läser det här.

För det första är jag 58 (vilket placerar mig som elev i stället för lärare i engelsk skola från slutet av 60-talet och till början av 80-talet) och utsattes för metoden ”titta-säg” ”hela ord”, inom ramen för strategin ”hela språket” vid läsundervisning av nybörjare.

För det andra föddes jag i en kärleksfull familj, men en där ingen läste böcker eller tidskrifter.  Det behöver inte sägas att jag inte var omgiven av biblioteksväggar som barn. Jag hade två böcker: ‘365 Bedtime Stories’ och en ‘Teddy Edward Annual’.  Jag kan inte påminna mig att mina föräldrar hade några böcker överhuvud taget … ”