Part One: The Matthew Effect – Or how resolving reading difficulties at secondary school is different from teaching beginning reading.

https://thinkingreadingwritings.wpcomstaging.com-2014/05/11/cant-read-wont-read-part-one/

Inledning:

”Sam* var inte glad över att bli utdragen ur klassrummet. Misstänksam och försiktig satte han sig vid datorn för att göra färdigt sitt test samtidigt som han ifrågasatte nödvändigheten. Vi hade redan poängen för hans genomförda deltest, så vi visste att han var säker på att få börja ett program på läs- och skrivcentret. Sam avslutade testet med ett utbrott – genom att tvinga musens hjul genom höljet gjorde han den oanvändbar.
Nu hade jag den knepiga uppgiften att ”sälja in” åtgärden till honom. En elev i årskurs 10 som läser på nivå för en sexåring. Självsäker, livlig och engagerad.  En begåvad fotbollsspelare som samtidigt var på gränsen till att bli avstängd. Sam hade fått hjälp med sin läsning tidigare;  det hade inte hjälpt, så varför skulle detta? … ”

Part Two: No Escape – Our determination is the prerequisite for their success

 https://thinkingreadingwritings.wpcomstaging.com-2015/02/14/cant-read-wont-read-part-two/

Inledning:

”När elever har en väletablerad historia av misslyckanden måste vi göra det omöjligt för dem att misslyckas. Även om det kan låta som en omöjlighet i sig, är förutsättningarna för framgång enklare än man kan föreställa sig. Det verkliga testet är hur fast beslutna vi är att skapa förutsättningar för att göra inlärning närmast oundviklig … ”

Part Three: Metamorphosis – Diligent attention to details can bring rapid growth and startling transformations

https://thinkingreadingwritings.wpcomstaging.com-2015/02/18/cant-read-wont-read-part-three/

Inledning:

Förväntningar och ton skapas omedelbart. Vad ska Läscentret säga när eleverna först kommer? Miljön måste vara ren, välordnad och attraktiv. Det bör också vara uppenbart att det här är en plats där fokus ligger på arbetet: arbetsområden noggrant utstakada, med material till hands. Precis som en ingenjörsverkstad eller en operationssal på sjukhus har sin ordning och rutiner, så har ett välskött läs- och skrivcentrum det också. Men utöver detta måste platsen vara önskvärd – för att faktiskt vara den trevligaste platsen för inlärning i skolan … ”

Part Four, The Sequel: Learning to Fly – Successful graduates may still need some structure in order to develop true independence

https://thinkingreadingwritings.wpcomstaging.com-2015/02/21/cant-read-wont-read-part-four/

Inledning:

”En av de frågor man ofta tar upp med mig är om de vinster som eleverna gör kan ses överfördas till klassrummet. När allt kommer omkring, om de verkligen har gjort framsteg borde det visa sig i deras akademiska lärande.
Det gör det verkligen … ”