https://www.humanrestorationproject.org/writing/the-myth-of-mastery-learning-in-education

Inledning:

”Inom utbildning är tanken att man kan bemästra många idéer på kort tid, och sedan testas för att bekräfta denna vanföreställning, en av de första tegelstenarna i utbildningens vägg som måste tas bort.

I det allra första avsnittet av A Cook’s Tour ser vi en ung Anthony Bourdain på en liten sushirestaurang i Tokyo.  När kameran zoomar in på fiskens ljusa färger och händerna som formar alla ingredienser, ger Bourdain denna vemodiga kommentar:‍

Inom Edomae-traditionens krävande normer tar det en livstid att bemästra den ekonomi och rörelse som krävs för att göra en konstfull presentation.

Även om vissa saker inte behöver ta lång tid för att ”bemästra”, är det i allt som har med konstnärskap att göra – matlagning, skrivande, musik, målning, etc. – vanligtvis tydligt inom vilken tidsdomän ett mästerskap kan nås.

Det är inget annat än en livstid.  Faktum är att de som är på toppen av sitt hantverk, är de som är mest benägna att inte gå med på en ändstation för inlärning eller att en etikett av ”expert” fästs vid deras förståelse och prestationer … ”