Om de här sidorna

Den här webbplatsen samlar länkar till resurser som kan användas i arbetet med kvalitetsutveckling i skolan. Målsättningen är att lägga till länkar och material, användbara för eget eller gemensamt lärande och som också, i de flesta fall, är i ett format som är någorlunda lättsmält för upptagna lärare. Med all sannolikhet kommer vissa länkar här att ändra adress på nätet. Det går alltid att söka på titel eller den som producerat med hjälp av webbläsare om det skulle hända.
En målsättning är att alla så småningom ska vara taggade med årtal för publicering.

Kategorierna i menyn

Nästan alla inlägg med länkar har förutom själva länken också en kort presentation av vad det är fråga om. Engelskspråkiga texter har, tillsammans med länken, fått del av inledning eller abstrakt översatt, inte med någon större kvalitet, men tillräckligt för att se vad det handlar om.

Hemsidor med resurser

Här finns större organisationer, nättidningar, m.m. – material och texter för skola och undervisning – allt från debatt till regelrätta tips och ämnesspecifika sidor. Var och en med en kort presentation. I många fall är det möjligt att prenumerera på mail-meddelande när det finns något nytt på sidan. Många forskare har också egna hemsidor med fritt material.

Artiklar och rapporter

Enstaka artiklar eller rapporter inom skola och utbildning i ett relativt populärvetenskapligt format. Det kan vara sammanfattningar av resultat från större vetenskapliga undersökningar eller projekt, rapporter från pågående utvecklingsprojekt, debattinlägg, recensioner av böcker, information, etc.

Concerning citations translated to Swedish together with the link, please see the note in red below.

Bloggposter

Enstaka bloggposter värda att lyfta fram – för själva innehållet, god och intressant eller tankeväckande läsning och ofta också för att de leder vidare till mer.

Bloggare

Bloggarna, företrädesvis engelska, presenteras med länk till bloggen, namn, bild, konto på Twitter och, om det finns en, den egna presentationen från bloggen. I annat fall kort text från annat håll om vilka de är. De  är valda för att de flitigt delar med sig av nyheter och kunskaper och för att de erbjuder god läsning och de kunde naturligtvis varit fler. Det går bra att botanisera, pröva att följa några ett tag och sedan hoppa av.

Vetenskapliga texter

Vetenskapliga texter som publicerats i mer välrenommerade vetenskapliga tidskrifter och därmed är “peer reviewed” eller på sidorna för avslutad eller pågående forskning för universitet och högskolor. De är ofta (men inte alltid) skrivna på ett akademiskt språk och kan behöva angripas strategiskt. I görligaste mån är detta sådant med fri access och utan betalvägg. Annars kan man kontakta författaren och fråga om det finns en tidigare version eller om texten finns på annat håll med fri tillgång till läsning. Läs mer här http://holly.witteman.ca/index.php/2017/12/11/getting-access-to-paywalled-papers/

NOTE! If you have used the handle for translation you will have translated cited abstracts and beginnings one more time, like back to English or any other language. This will most probably  give some very strange, “double-googlish” results. Better to follow the link to the document and read the text there .. 

Videoklipp och poddar

Videoklipp och poddar  öppnar oftast direkt från sidan, men för en del måste man följa en länk. Poddar är också taggade med Podcast i taggmolnet.

 

 

%d bloggare gillar detta: