Varför detta (och vem är jag) …

När det här publiceras, några minuter efter midnatt den 24 april 2021, har det gått precis tre år sedan den här hemsidan startade ...   

Helt kort –

Jag har arbetat som lärare, jag har gjort scheman, jag har varit skolledare och slutligen, de sista 10 åren, arbetade jag som centralt placerad skoladministratör innan jag gick i pension. Jag har (förutom ett par korta uppehåll) arbetat i Göteborgs kommun hela tiden, den längsta tiden inom vuxenutbildning. I slutet drev jag en nätbaserad sida som stöd för Utbildningsförvaltningens Program för kvalitetsutveckling, en ”aktivitet” bland många andra på Göteborgs skolplattform ”Hjärntorget”. Där samlade jag länkar till texter om skolutveckling och skolforskning i stort och det var också det som blev den ursprungliga kärnan till den här hemsidan. 

Men det fanns en del problem –

För det första var länkarna inte sökbara, bara samlade under rubriker. Man fick scrolla upp och ner hela tiden för att hitta saker. Och när jag skulle gå i pension hade jag inte samma möjlighet att enkelt uppdatera.
Samtidigt ville jag inte att det arbete jag hade lagt ner skulle gå förlorat om eller när plattformen Hjärntorget försvann. Så det blev en hemsida med ungefär 100 länksidor till att börja med.
Idag, när jag uppdaterar den här texten precis tre år efter starten, har sidan haft nästan 50 000 besökare från hela världen och det finns över 1400 individuella inlägg med länkar till material av olika slag. Den har fortsatt att växa, nästan som om den hade en egen vilja .. 

Jag ska ärligt erkänna att jag inte är expert på det här …

När det gäller programvaror lär jag mig högst motvilligt och bara precis det jag behöver.
Det som tog längst tid var först att lära sig själva systemet och sedan att få sidan att se någorlunda tilltalande ut. Men jag är envis och det finns ju manualer, även om man till slut måste ge upp när de glömmer bort användarna och börjar skriva kod. Det blev en hel del ”trial and error”. Jag hade ett par veckor när jag bara prövade olika inställningar och layouter innan sidan slutligen öppnade 24 april 2018.

Jag kan, lika lite som någon annan, påstå att jag är objektiv, men …

Min utgångspunkt har hela tiden varit den svenska skollagstiftningens ”vetenskaplig grund” och ”beprövad erfarenhet”. Det är också därför så mycket av innehållet är på engelska. Den mesta skolforskning som håller godtagbar kvalitet, och också de flesta intressanta och användbara reflektioner och kommentarer om praxis i anslutning till det, publiceras på engelska. Jag gör mitt bästa för att vara noggrann och läsa det jag lägger ut länkar till, så att det håller standard, men den slutliga bedömningen faller självklart på läsaren. En del texter är splitter nya och andra är klassiker inom utbildningsområdet. Det har blivit en blandning av lättillgängligt och mer krävande.

Naturligtvis kan man spåra mina egna särintressen. Jag gillar utmaningen som organisationsteori innebär för styrning, reformer och insatser – lokalt, centralt och globalt. Och jag brinner verkligen för läsundervisning och läskunnighet efter att ursprungligen ha utbildning som lågstadielärare och efter många år inom vuxenutbildning och slutligen är jag något av en historiefreak.

Efterhand har jag ställt upp vissa principer för mig själv …

  • Alla länkar ska ha en kort, svensk introduktion – både som en gest mot min ursprungliga målgrupp, personalen inom UBF Göteborg, men också för att det ska finnas en första sortering för användare.
  • Alla länkar går till innehåll med fri access.
  • Så många ”klick” som möjligt ska bort, länken ska helst gå direkt till målet.
  • Jag försöker vara konsekvent när jag taggar, men det är SVÅRT! Mängden taggar är löjlig, jag vet! Som tur är går det att söka med ord också.
  • Illustrationer och bilder är antingen direkt från dokumenten om de inte är freeware/shareware, och det är faktiskt en rejäl utmaning att bli nöjd, jag är lite petig. Det ska se bra ut också.
  • Publiceringen sker söndag förmiddag klockan 9 lokal tid – den som följer sidan via e-post ska hinna rensa sin i mailbox innan veckan börjar måndag morgon.

Det här betyder att varje länk/sida tar en liten stund att göra klar, inte minst översättning av abstrakt eller inledning och att leta bilder. Men samtidigt finns det inga som helst ”resultatkrav”. Jag gör vad jag har lust och har tid till. Det kan bli allt från 1 -25 nya inlägg på en vecka.

Och hur hittar jag allt detta?

Internet är faktiskt fullt av hjälpsamma och generösa människor och det finns absolut ingen brist på material. Jag är innerligt tacksam mot skol-Twitter, min främsta källa, och då framför allt den brittiska delen. En översättningsfunktion på sidan var en självklarhet redan från början.

Om hur jag (som egentligen är ganska skeptisk till sociala media) hamnade på Twitter i början av 2015, kan man läsa i boken Flip the System UK där jag fick äran att bidra med det avslutande kapitlet. En del av orsaken var arbetet med UBFs program och kontakten med Eva Hartell, via Dylan Wiliam, men framför allt var det Evas idé att vi skulle ordna en researchED konferens i Skandinavien, en fullständig omöjlighet att fixa utan Twitterkonto. Resten är en historia som pågår för fullt…
Resultatet har blivit ett fantastiskt nätverk av kontakter att be om hjälp och råd och precis som det där kapitlet i boken har som överskrift – There is always someone to discuss with ..

Och fortsättningen?

Tja, det här är ROLIGT och intressant – och VIKTIGT!
Det är med andra ord svårt att sluta. Jag lär mig hela tiden nya saker och det är i sig självt en ovärderlig förmån för mig personligen. Sådant som kognitiv psykologi om hur vi lär oss eller validitet i uppföljningsdata och statistisk bearbetning och vad man då ska tänka på – saker som både lärare och elever och också de som styr, administrerar och leder har nytta av att känna till. Självklart ska man dela med sig!
Så jag fortsätter så länge jag känner för det och tycker det är roligt.

Du kan hjälpa till  …

Sprid sidan i dina egna nätverk och på arbetsplatsen. Målet är att så många som möjligt ska ha nytta av den. Och kommentera om ni har idéer eller kan komma på förbättringar.

Vi ses på Twitter!

Hälsningar Sara
@sara_hjelm


DB644519-A682-4991-B2EC-D36E7AD90AE1

Och naturligtvis, den här texten, på den här hemsidan, kan inte sluta här! Egentligen finns det inte något slut … Hur många av er har varit i Madison, Alabama? Inte alltför många gissar jag. Nå, det är snabbt ordnat, det är bara att hänga på! https://… .com/2019/04/13/ijwthac/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: